Rush Limbaugh og USAs president Donald Trump i samtale under 2019 Student Action Summit i Florida. Foto: Gage Skidmore

Rush Limbaugh er død

Reaksjonene på den konservative radiolegendens død har vært like splittet som meningene han selv la opp til i sine radioprogrammer.

Da Rush Limbaugh døde denne uka, var det kona som gikk på lufta og fortalte de 15 millioner lytterne at den konservative radio legenden var død.
«– Jeg vet at jeg absolutt ikke er den Limbaugh som du har stilt inn radioen for å lytte til i dag. Jeg, som deg, skulle ønske Rush var bak denne gyldne mikrofonen akkurat nå, og ønsket deg velkommen til ytterligere tre timer med eksepsjonelle sendinger.”
 
Ikke overraskende var reaksjonene på Limbaughs død like splittet som meningene radiomannen selv la opp til i sine programmer.
 
New York Times skrev at han gjorde prateradio (Talk Radio) til en høyre-angrepsmaskin med «en splittende stil av hån, klager og nedsettende språk» og at han var «en kraft som var med på å omgjøre amerikansk konservatisme.» En professor ved et universitet i California uttalte at «han var en enkeltmanns-hatindustri. Og selv om hatet og frykten han sådde gjennom sin destruktive karriere vil fortsette lenge etter hans død, er Amerika objektivt sett et bedre sted uten Rush».
Blant konservative i USA var tonen en annen. På twitter sa Kevin McCarthy, den republikanske minoritetslederen i Kongressen, at “Rush Limbaugh revolusjonerte amerikansk radio. Stemmen hans ledet den konservative bevegelsen for millioner hver dag. Hvil i fred, Rush.” Senator Mitch McConnell, minoritetsleder i Senatet, twittret “Rush Limbaugh var en generasjons banebryter i media. Han ga en stemme til millioner av konservative amerikanere som de vanlige mediene ikke engang hadde prøvd å representere. Hans påvirkningskraft er umulig å overdrive. Må han hvile i fred.” Tidligere pressesekretær i Det hvite hus, Kayleigh McEnany, berømmet Limbaughs “ubarmhjertige dristighet til å forkynne sannheten.”