Et land opptatt av tall og statistikk

Tallet 46 har ingen konstitusjonell betydning. Men i et land hvor tall og statistikker gjennomsyrer nasjonalsporten baseball, er det ikke unaturlig at man vil holde styr på hvor mange presidenter man har hatt.

Denne uka ble Joe Biden tatt i ed som president i USA. Den tidligere visepresidenten, som egentlig heter Joseph Robinette Biden Jr, er nå den 46. presidenten i en rekke av menn som går helt tilbake 1789. USAs første president var George Washington.     

Tallet 46 har ingen konstitusjonell betydning. Men i et land hvor tall og statistikker gjennomsyrer nasjonalsporten baseball, er det ikke unaturlig at man vil holde styr på hvor mange presidenter man har hatt, på samme måte som man teller hvor mange kongresser man har holdt. President nummer 46. ble derfor tatt i ed av kongress nummer 117. 

De siste årene har man sett at det å referere til presidentens kronologiske nummer har blitt mer vanlig. Kanskje startet det allerede da far og sønn Adams endte opp som president nummer 2 (John Adams) og nummer 6 (John Quincy Adams) på tidlig 1800-tall. 

Men det var egentlig med far-sønn teamet fra familien Bush, det andre i amerikansk presidenthistorie, at de kronologiske tallene ble populære. Med to presidenter med navn George Bush, ble 41 og 43, en populær måte å skille de to presidentene. 

Ikke uventet var det markedsfører og ex-president Trump som tok det kronologiske nummeret til nye høyder. Trumps nummer, 45, havnet på t-skjorter, hatter og annet reklamemateriell, og ble solgt for å spe på kampanjefondet. Men det er nå historie. Nå er det «46» som gjelder.