Rio de Janeiro, Brasil,
søndag 14. juni 2020
Kjære venn,
Etter mitt siste brev ble jeg sittende og tenke og jeg måtte tilbake og lese det. Jeg fikk en følelse av at jeg hadde vært urettferdig i min kritikk og måtte derfor gjennomgå noen av tingene som jeg skrev til deg.
Det første punktet som jeg tenkte på var at selv om jeg fremhevet den koloniale arven og dens århundrer med tyveri, plyndring og slaveri, så ønsker jeg ikke å undervurdere ansvaret til de brasilianske elitene som samarbeidet og tjente grovt på det ekskluderende prosjektet som vår pseudoindustrialiserte koloniale modernitet utgjør. Brasilianske byer, de viktigste urbane senterne vi har, dukket opp på omtrent samme tid mellom 1940 og 1950.
De urbane nettverkene ble bygget og planlagt som et ekskluderende prosjekt. De fjernet den fattige befolkningen som bodde i sentrale områder og flyttet dem til forsteder og utkantstrøk noe som dannet grunnlaget for de første slumområdene. For Rio de Janeiro, der jeg bor, har denne urbaniseringsprosessen vært tydelig helt siden den første store reformen kalt “Pereira Passos” (1902-1906). Helt fram til i dag har det vært store sykluser av massedeportasjoner.
I 2013, ett år før verdenscupen i fotball, gjennomlevde vi en stor bølge av ungdomsdemonstrasjoner og protester. Det var president Dilma Roussefs andre presidentperiode og den økonomiske krisen fra 2009 hadde truffet oss. Brasil var den syvende største økonomien i verden, men prisen for å leve i de store byene fortsatte å øke. Mangelen på bymobilitet, de lave forventningene til framtida og en sterk kritikk av de store byggeprosjektene som ble satt igang til verdenscupen, dannet en smeltedigel av sterk kritikk mot Dilmas regjering.
Dette året startet også Black blocs (anarkistisk gruppe) og Mídia Minja (uavhengige journalister) – grupper tilhørende venstresiden og Movimento Brasil Livre, en høyrevridd gruppering som dannet grunnlaget for kandidaturet til dagens president.
Jeg kommer til å komme tilbake til året 2013 i senere brev, men skal ikke kjede deg med alt nå. Det året er et år som vi stadig vender tilbake til.
Nå vil jeg tilbake til å snakke om disse ekskluderende byene våre. Jeg begynte der fordi denne utestengelsen og ekskluderingen gjorde karantene-tida veldig komplisert. Allerede i 2013/2014 var den brasilianske befolkningen generelt allerede på god vei til økt fattigdom. Riksretten mot president Dilma Roussef førte til enda mer politisk og økonomisk ustabilitet.
Fra og med 2017 banet overgangsregjeringen egentlig bare vei for bolsonarismen, en åpenbart fascistisk ideologi. På grunn av den klare deinteressen for sosial inkludering, var det ingen økonomiske reserver som kunne hjelpe størstedelen av befolkningen med privilegiet #ficaremcasa (#blihjemme). Bli hjemme-kampanjen viste seg å bli et privilegium for de rike og elitene i Brasil som fortsatte å leve som om vi var i det 19. århundre. De fattigste sørger for at alle basisfunskjonene funker i byen, som den overfylte kollektivtransporten, de usikre byene og politivolden, mens resten beskytter seg gjennom å kunne være hjemme. Det har gjort at vi lett har blitt episenteret for korona-pandemien, og nå er vi i verdens søkelys – på verst tenkelige måte
Hvordan skal vi komme oss gjennom denne tida? Jeg har fått litt fornyet håp gjennom kritisk optimisme og aktiv solidaritet. Jeg har sett mange mennesker som gir bort mat på gata for egen regning og vi har begynt å gjøre det samme. Hvis Staten dreper eller lar folk dø ved ikke å tilby befolkningen sin det minste, mener jeg at det er vår moralske plikt som samfunnsborgere å gjøre det vi kan. Noe er bedre enn ingenting.
Fra nå av vil søndagene være en dag for demonstrasjon mot regjeringen på den ene siden og støtte til regjeringen på den andre. Spesielt i São Paulo, der de antirasistiske demonstrasjonene startet, er bølgen av antifasistiske og antirasistiske stemmer stadig økende – heldigvis.
Kampen nå står i å stille spørsmål ved den 30% støtten som Bolsonaro fortsatt påstår at han har blant befolkningen og kjempe mot den strukturelle ulikheten som gjennomsyrer politivolden, massefengslingen og kjønnsulikheten.
Sist uke snakket jeg om Machado de Assis, vår absolutte mester og grunnleggeren av det brasilianske universitetet Academia Brasileira de Letras. I dag vil jeg gi deg et tips om en bok av Carolina Maria de Jesus som heter “O quartro de depejo” (Utsettesleskvartalene). Forfatteren, en avfallsarbeider og beboer i slummen Canindé de São Paulo, ble bestselger da hun lanserte boka si i 1960 og den ble oversatt til tretten språk. Den er nå utgitt på nytt på Amazon i engelsk oversettelse:
Jeg håper at vi snart får bedre nyheter!
Klemmer fra
Michelle